ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН

Скъпи ученици! Уважаеми родители! Драги колеги!

Няма по-ценно и любимо усещане за нас – учителите – от детските усмивки, веселите им гласове и светлината в техните очи. На 15 септември, когато училището ни събира, осъзнаваме колко много са ни липсвали те. Дълбоко убедена съм, че това чувство е взаимно и че всички очакваме с трепет новата учебна година да започне и да продължи в любимото ни училище. Защото дълбокият смисъл на учебния процес е да споделяме социалния и човешкия си опит с децата, да ги изграждаме като личности - сплотени от общи мечти, амбиции, приятелства.

Признавам, че след необичайната тишина на празните класни стаи, която се възцари от март и в която приключи учебната 2019/2020 година, днес се радвам да чуя отново ритъма на училищния живот чрез присъствието на нашите деца и техните учители.

Обстоятелствата, в които бяхме поставени, ни разтревожиха, но и ни мобилизираха да предприемем нещо, което до този момент беше непознато за училищната система – обучение от разстояние в електронна среда. Това беше всеобщо изпитание за всички нас – ръководството на 23 СУ, учителите, децата и техните смейства. Искам да изкажа дълбоката си благодарност към родителите, които помогнаха с много отделено лично време, усилия и средства, за да осигурят на децата си подкрепа да продължат да учат спокойни в условията на дистанция и изолация. В онези трудни дни на неизвестност и тревога за бъдещето родителите показаха, че са съпричастни на усилията на училището да бъдат намерени начини за пълноценното продължаване на учебния процес. За всички нас – ученици, учители и родители – това беше ново преживяване, минахме през трудностите на виртуалната учебна среда, но с общи усилия изведохме децата до успешно приключване на учебната година.

Очертава се нова година на нови предизвикателства. Мисля обаче, че опитът, който натрупахме, а и съпричастността на родителската общност, ще ни помогнат  да продължим да откриваме нови възможности за учене и възпитание.

На учителите на 23 СУ изказвам признателност за положените усилия. Скъпи колеги, Вие показахте, че сте приели мисията да създавате мислещи и способни личности дори в необичайните  условия на социална дистанция и изолация.  Пожелавам да бъдете и занапред все така отговорни и креативни, да разгръщате потенциала на своите ученици!

На прага на новата учебна 2020/2021 година нека си пожелаем да бъдем здрави, отговорни към себе си, към съучениците си, колегите си и семействата си. Да показваме чрез личен пример, че ценим живота и здравето си, както и на всички около нас. Да имаме сили, кураж и оптимизъм и да превърнем всяка трудност в нова оригинална възможност за учене.

Здраве, успех и вдъхновение през новата учебна година!

На добър час!

С обич - Нина Чанева