ДА бъдем добри! Да бъдем съпричастни!

 

СЦЕНАРИЙ

            ДА бъдем добри! Да бъдем съпричастни!

            25 април 2024 г.

 

Откриване: 1. Театрална постановка „Пътят на надеждата“ по разкази на Йордан Йовков  – 15 мин.

Водещ: Да аплодираме прекрасните млади актьори от 117 Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Бухово – район „Кремиковци“, които представиха театрална постановка „Пътят на надеждата“ по разкази на Йордан Йовков, сценарий Стилияна Средовска/учител по Български език и литература и сценограф – Силвия Здравкова/учител по Изобразително изкуство .

 

/Звучи песента : фон………………………………………………/

 

ВОДЕЩ:

Добър вечер уважаеми Дами и Господа,

Добре дошли и на вас мили деца, родители и гости на концерта в подкрепа на  доброто и съпричастността сред подрастващите. Инициатор и любезен домакин на това културно събитие е район „Искър“ и Дом на културата „Искър“. Организатори са Местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните на пет столични района „Искър“, „Младост“, „Подуяне“ „Слатина“ и „Кремиковци“.

Тази вечер ще се насладим на изпълненията на  талантливите деца от осем софийски училища.  Готови ли сте?

 

Какво е да си добър човек? 

Добрият човек е готов винаги да се застъпи за слабия и беззащитния. Добрият човек,  никога не е безразличен към болката на другите. …притежава чувство за справедливост… умее да прощава или да поиска прошка за грешките си…… Добрият човек е красив духовно. Наближават едни от най-светлите християнски празници Великденските, които  носят в себе си  послания за вяра, любов и съпричастност. Великден е и напомняне за саможертвата на Христос в името на Любовта му към хората. Пример за това към какво трябва винаги да се стремим и как никога не трябва да спираме да се опитваме да бъдем по-добри хора. Да правим света по-добър. Това е денят в който ние духовно се пречистваме и отваряме сърцата си за повече любов и милосърдие.

Всеки човек идва на тази земя с посято в сърцето си зрънце ДОБРОТА. Всяко дете родено по света се появява с чиста душа и добро в сърцето. От всички нас зависи – първо от нас родителите, от обществото, от заобикалящият свят, който всички ние създаваме, дали това посято в сърцето на детето зрънце ще бъде поливано с любов и хранено с обич.

Защото ДОБРОТО се отглежда с любов, с обич , с прегръдка, с подкрепа,  с добра дума, с ласка, а не с насилие, крясъци и стъпкване на достойнството и вярата в децата.

Насилието води до насилие. И само децата отгледани с любов, са способни да даряват любов и съпричастност. Децата са най- чистият и свят дар от Създателят и ние сме тези, които трябва да опазим безценният подарък, с който Бог Ги е изпратил при нас- Доброата и чистотата. А има линещо по-искренно, чисто и красиво от детската усмивка и от щурите детски игри? 

 

2. Точно затова продължава нашият спектакъл с танц „Детски игри“. Той ще бъде изпълнен от учениците от 23-то Средно училище „Фредерик Жолио-Кюри“  – район „Слатина“ с ръководител…………………………………………………………………..    

Нека ги посрещнем с аплодисменти! - 4.10 мин.

 

3. Нашите предци не случайно са се събирали да пеят и танцуват на мегдана. Бабите и дядовците ни казват, че в българския фолклор са закодирани движения и специфични звуци, които пречистват и привличат позитивната енергия, която носи късмет и добро в живота ни. Ето защо учениците от 31-во Средно училище за чужди езици и математика     „Иван Вазов“  ще изпърнят на сцената за всички вас  песента „Рипни Калинке“. Да ги посрещнем подобаващо!   4.10 мин.

  

4. Ритъмът и градусите в залата сега ще се покачат, пулсът ще се ускори, защото тук при мен вече са децата от район „Искър“ от 68-мо Средно училище „Академик Никола Обрешков“. Те са от група по народни танци „По друма“ с ръководител Жаклин Николова, които ще изиграят „Шопски танц“ - 2,15 мин.

 

5-6. А сега ще чуем една прекрасна българска народна песен, само че в модерен, аранжимент. Така де, традициите трябва да се „ъпдейтват“ и да придобиват и съвременно звучене. Да аплодираме децата от  109-то Основно училище „Христо Смирненски“ район „Слатина“, които  ще изпълнят песните:

 „Хей, мори бела Ружке" -нар. песен  с модерен аранжимент /2.5 мин./  и

  „Флауърс“- песен на Майли Сайръс  -  /3.21 мин./

 

 

7. На сцената при нас излизат децата от район „Младост“ от 81-во Средно училище „Виктор Юго“ с ръководители Ангелина Сотирова и хореограф Илияна Германова. Те ще изпълнят , внимание…… танца „Бум-бум“ – 2.5 мин.

 

 

8. Всеки човек има нужда от приятелско рамо. В днешно време наистина е трудно човек да открие истински приятел. Претърпяваме разочарования, предателства, но това не е причина да спираме да вярваме в доброто. Рано или късно разбираме кои са хората на които можем да разчитаме. Точно за това се разказва и в песента изпълнявана в оригинал от големият Георги Христов. Днес ще чуем песента „Нямам нужда от много приятели“ в изпълнение на не по- малко талантливия Андрей Манов  - от район „Подуяне“.        - 4 мин.                

  

  

 

   9.  Човек е голям толкова, колкото са големи мечтите му. Ето защо е изключително важно да мечтаем. От една мечта започва всичко- борбата, волята , пътят по който преминаваме до сбъдването й. А за какво мечтаят децата от вокална група „Мечтатели“ с ръководител Даниела Николова от 68-мо Средно училище „Академик Никола Обрешков“ ще разберем от следващото изпълнение и  песента „Заедно“.  /3.41 мин./

 

                                                               

 

10. А сега на сцената ще излязат отново  великолепните танцьорите  при 81-во Средно училище „Виктор Юго“ – район „Младост“ с ръководител Ангелина Сотирова и хореограф Илияна Германова. Те ще изиграят за нас танцът  „Наследниците“ - /2.5мин./

  

  

 

11-12. В днешно време какво правим най- често в свободното си време, като че ли доста гледаме телевизия, слушаме радио или просто медитираме вперили поглед в облаците. Ще чуем две много тематични песни по този въпрос, изпълнени от представителите на Основно училище „Проф. Джон Атанасов“ при район „Искър“. Вашите бурни аплодисменти за децата от Вокална група с ръководител г-жа Миряна Райкова, които  ще изпълнят песните:

„Без радио не мога“ /3 мин./ и

„Облаче ле бяло“  / 3 мин./  

  

13.   И отново се връщаме тематично на нашите софийски ширини. Децата от 49-то Основно училище „Бенито Хуарес“  - район „Подуяне“ отново ще покачат градуса на настроението с Шопски танц – „Мелодии от шоплука“ да посрещнем ученици от 4. г клас с художествен ръководител Божидара Стоянова – 3.5 мин.

  

14-15. Продължаваме с танците като първо ще отидем ритмично малко на юг, а след това чак до Дунава.  Учениците от   4-то основно училище и Клуб по народни танци „Гайтани“  с ръководител Димитър Димитров. ще изпълнят танците:

 „Кюстендилска ръченица“ – 3 мин.

Хора от севера“ ??? под въпрос – 3 мин.

 

16. Има ли празник без да се извие едно голямо българско хоро- няма. Традицията ще спазят и учениците от 5В клас на Завило 49-то Основно училище „Бенито Хуарес“ с танца „Завило се вито хоро“ /3 мин./

ФИНАЛ

17. „Де е България“ – песен – финална песен

Песента „Де е България“ изпълниха децата от 31-во Средно училище за чужди езици и математика „Иван Вазов“ – 2 мин.

Не забравяйте мили деца, че където и да отидете по света, Родината винаги ще бъде в сърцето ви, тя е онова вълшебно късче земя, която винаги ще ви дава сили да продължите, защото както казват възрастните хора „У дома и въздухът , и земята и стените  на бащиния дом помагат“.

Нека с аплодисменти да поканим всички участници да излязат на сцената!

На сцената излизат всички останали изпълнители…………..

 

Звучи песен /фон/…………………………………………………………………………….

 

18. А сега следва един много специален момент тази вечер- награждаване на талантливите деца от петте района.

 

Моля на сцената да се качат кметовете на район „Искър“, район „Кремиковци“, Район „Младост“, район „Слатина“ и район „Подуяне“.

 

Звучи песен ……………………………………………………………….

 Да благодарим на организаторите  Местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, които осигуриха и наградите за всички танцьори и певци тази вечер. Да благодарим на –

кметовете на район „Искър“ – г- н Ясен Русев, на район „Слатина“ – г-н Георги Илиев, на район „Подуяне“ – г-н Христов, на район „Кремиковци“ - г-жа Донкова и на район „Младост“ г-н Кукурин, както и на нашите домакини Дом на културата „Искър“.

  

   Да благодарим на участниците и техните ръководители за прекрасните песни и танци, да благодарим на гостите и родителите, че са тук тази вечер с нас.

 Нека отглеждаме с много любов децата на България и от онова малко зрънце доброта с което се раждат на този свят порасне едно голямо дърво, чиито плодове са доброта, любов и съпричастност към ближния!

Да си пожелаем  Светли Великденски празници!

Бъдете Добри!