По стъпките на цар Самуил

На най-светлия Български празник 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност учениците от 23 СУ  „Фредерик Жолио-Кюри“ тръгнаха на тридневно пътуване с учебна и опознавателна цел. Изготвеният маршрут бе по стъпките на цар Самуил. Жадните за приключения и нови знания участници от 5а, 5б 5в и 6б клас под ръководството на г-жа Василева, г-жа Гечева и г-жа Ценкова посетиха десетки природни и културно-исторически забележителности на южна България. Пътешествието започна с посещение на Рилския манастир Св. Иван Рилски – най-големият в България и на музея към него, където се пази и Рафаиловия кръст. Групата не пропусна да се наслади и на вкусните мекици, както и да научи къде е родното място на Спартак.

Децата бяха пленени от красотата на югозападните склонове на Пирин, Роженския  манастир и архитектурен резерват Мелник. Всички се насладиха  на прохладната избата на Кордопуловата къща, която е най – голямата възрожденска къща в България и на Балканите. Черешката на това приключение беше Самуиловата крепост при с. Ключ където учениците от 5-ти и 6-ти клас получиха своите грамоти за участие в културно-историческото приключение:   По стъпките на цар Самуил“.

Изказваме специални благодарности на Министерство на туризма на РБ в лицето на г-н Калоян Попов за съдействието и осигурените брошури, карти и информационно-тематични материали, които децата получиха и с тяхна помощ ще планираме нашите бъдещи пътешествия под мотото: „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ“.