ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТИТЕ НА 12А КЛАС ПО СВЯТ И ЛИЧНОСТ

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТИТЕ НА 12А КЛАС ПО СВЯТ И ЛИЧНОСТ

През месец април учениците от 12а, 12б и 12в клас представиха проектите си по свят и личност, по които работиха през учебната година. Целта на проектите бе учениците да изразят своята гражданска позиция по избрана от тях тема. Отличилите се проекти от 12 клас са:

·       „С послание към нашите лекари и медицински сестри“ – За Елеонора Симова от 12а клас бе важно да изрази благодарността и признанието си към лекарите и медицинските сестри, особено в ситуацията на пандемия. Затова тя създаде кутии, в които учениците слагаха своите послания към медиците, а по-късно когато учениците в гимназиален етап преминаха в ОРЕС,  създаде и Фейсбук група за разпространение на идеята. Всеки може да се включи към групата чрез този линк - https://www.facebook.com/groups/1706506126184827

·       „Освежаване на междублокото пространство“ – Дарина Стаматова, 12а клас, споделя „Имах за цел подобряване на естетическия изглед на междублоковата градинка, така че да може всеки да се наслади максимално на разходката си и очаквам малките да могат да играят на чисто и безопасно място.“ Впечатляващото е, че Дарина успява да привлече съседите в проекта си и те стават активни партньори в освежаването на градинката между блоковете. В проекта е включена и община Оборище, която е предоставила допълнителни пейки. Дейностите на проекта са разпределени по следния начин: есента - почистване на алеите от листа; зимата - чистене на сняг около входовете и алеите; пролетта- премахване на стари клони от дървета и храсти и засаждане на цветя.

 

·       „Защита на бездомните кучета и котки“ – Драгомира Каневчева, Моника Вучкова и Нели Тодорова, 12а клас, подпомогнаха фондация „Дом Динев“(гр.Елин Пелин), чиято основна дейност е грижата за бездомни кучета и котки. Те се грижиха за животните, разхождаха ги, помагаха с храненето и чистенето. Тук можете да последвате фондацията във Фейсбук - https://www.facebook.com/domdinev/, за да я подкрепите, а на този линк можете да видите видеото, което Драгомира, Моника и Нели създадоха – https://www.youtube.com/watch?v=GCGoeRSPs3E

 

·       Благотворителна кампания „Дари капачка, спаси живот“ – Аглая Михайлова и Росица Тошева, 12а клас, решиха да подкрепят инициативата на „Капачки за бъдеще“, чиято цел е закупуването на крайно нужни кувьози в малки болници. Росица и Аглая поставиха пунктове за събиране на капачки в различни блокови входове и магазини, за да са удобни на хората, като след това те имат задачата да занесат събраните капачки до по-големите пунктове в столицата.

 

·       „Иновация в демокрацията“ – В началото на учебната година Валерия Йоцова и Явор Петров, 12а клас, си поставиха за цел да проведат няколко събития, които да провокират хората да преодолеят предразсъдъците си един към друг и да представят истинската версия на себе си. За съжаление, поради пандемията, повечето им идеи не успяха да се осъществят, но създадоха Фейсбук страница (линк: https://www.facebook.com/%D0%98%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-103327291574151 ), в която провокират хората да напишат на бяла дъска силни послания, започващи с фразата „Не ме е срам../Горд съм, че..“

·        „Запази усмивката на Зара“ – Евелина Петрова, Владимир Филимонов, Георги Арсов и Елица Деянова, 12б клас, избраха благородната кауза да подпомогнат Зара – дете, страдащо от вътрешна хидроцефалия. Те си партнираха с театър „Камбана Арт“, като заснеха тяхна постановка, която после разпространиха като видео сред начален етап на 23 СУ. Учениците от начален етап, техните учители и родители активно се включиха в дарителската кампания, като така бяха събрани 989 лв.

·       „Дори и най-малкият акт на добрина не е напразен“ – Още от началото на учебната година Милен Милетиев, Георги Недев, Ангел Иванов, Кирил Василев и Александър Стефанов, 12б клас, си поставиха за цел да промотират спорта и здравословния начин на живот. Със съдействието на професионалния треньор Теодор Александров те организираха благотворителна тренировка. Събраните средства (230лв) решиха да дарят за ученик от 23 СУ, който е диагностициран със спинална мускулна атрофия и се нуждае от средства за лечение.

 

·       „Маска за всеки“ – проектът на Силвия Иванова от 12б клас осъществи раздаване на предпазни маски  в квартали „Факултета“ и „Красна поляна“.

 

 

·        „И изкуството има значение“ – Ангелина Чафадарова, Благовест Гълъбошев, Дзин Юелюи и Мартина Грозданова, 12в клас, създадоха видео, с което искаха да предадат послание колко е важно изкуството в нашия живот и че е важно да отделяме време за него в забързаното си технологизирано ежедневие.

 

·       Home sweet home”Аделина Паскова, Милена Димитрова, Макболе Касъмова и Татяна Йорданова, 12в клас, решиха да построят къщички за бездомни котки и да им подсигурят място за живеене.