Седмица посветена на патронния празник на 23.СУ

Биография на Фредерик Жолио-Кюри

Роден на 19 март 1900 г. в Париж.

През 1910 г. той започва обучението си в Лаканалския лицей, провинциално интернат. През 1917 г. се завръща в Париж и става студент на кмета на École Sprier Lavoisier.

 

През 1920 г. постъпва във Висшето училище по физика и приложна химия в Париж, а три години по-късно го завършва по-добре от всеки друг в групата.

През 1926 г. той се жени за дъщерите на Мари и Пиер Кюри, заедно работят и отглеждат 2 деца. След като е получил лицензионна степен (еквивалентна на магистърска степен), продължава работата си и през 1930 г. е получил докторска степен за изследване на електрохимичните свойства на радиоактивния елемент полоний.

През 1937 г. Фредерик Жолио-Кюри докато продължава да работи в Института по радиуми, едновременно заема длъжността професор в Колежа на Франция в Париж. Тук той създава изследователски център за ядрена физика и химия и основава нова лаборатория, където катедрите по физика, химия и биология могат да работят в тясно сътрудничество.

Оставайки в Париж през периода на окупация, Фредерик Жолио-Кюри запазва длъжностите си в Института по радиума и в Колеж дьо Франс. Като активен член на движението за съпротива, той използва възможностите на своята лаборатория за производство на експлозиви и радио оборудване за бойци на Съпротивата до 1944 г., когато самият той трябваше да се крие.

След освобождението на Париж Фредерик Жолио-Кюри е назначен за директор на Националния център за научни изследвания, на него е възложена отговорността за възстановяване на научния потенциал на страната.