Софийски дни на четенето

 

РУО – София-град инициира Софийски дни на четенето в периода от 11 до 21 май 2021 г. Учениците от 6а, 6б и 6в клас с ентусиазъм се включиха в нея.

17 май 2021г. – в три класни стаи на 23 Средно училище „Фредерик Жолио-Кюри“ за пореден път цари весело оживление и се чуват гласовете на деца, които четат и разказват с огромно желание. Грейналите очи на учениците от 6а, 6б и 6в клас са от радостта, с която показват част от любимите си книги и от удоволствието, с което се готвят да четат избрани откъси, за да споделят вълнуващи приключения, чувства и мисли. Сред споделените книги има както любими детски заглавия на много поколения като „Ян Бибиян“, „Приключенията на Фильо и Макензен“, „Мечо Пух“ и „Приключенията на Пипи Дългото чорапче“, приказки, така и нови детски приключенски романи като „Голямото бягство на дядо“, „Бабата бандитка“ или „Лютата лелка“ (на Дейвид Уолямс), детските и младежки романи на Юлия Спиридонова – Юлка „Бъди ми приятел“, „Тина и половина“, „Макс и всичко е на макс“, „Страната на сънищата“.

Започнахме на 11 май, продължихме и днес – на 17 май. Обещахме си, че голямото четене продължава в дните след 15 юни. Децата чакат с нетърпение да разберат дали Сирил, Роджър, Антеа и  Джейн от романа на Едит Несбит „Пет деца и То“ ще успеят да се измъкнат от капана на своите буквално сбъдващи се желания, дали Полиана ще стопли сърцето на своята нещастна леля от романа „Полиана“ на Елинор Портър и дали Джейсън от романа „Последният подарък“ на Джим Стовъл ще се справи с изпитанията, завещани от покойния му чичо Ред.